Навършват се 11 години от създаването хосписа, за една година тук се лекуват над 150 болни, то е безплатно за онкологично болни

Хоспис „Добролюбие“ ще отбележи Световния ден на милосърдието и палиативните грижи днес от 13. 00 ч. в двора на Многопрофилна болница „Д-р Ат. Дафовски“, съобщиха от ръководството на хосписа.

Тази година се навършват 11 години от създаването на здравното заведение в Кърджали, в което за една година се лекуват над 150 болни, като то е безплатно за онкологично болни. Няколко eкипи от лекари, медицински сестри, психолози, социални работници, рехабилитатори, санитари болногледачи, духовни лица и доброволци се грижат за пациенти с хронични инвалидизиращи заболявания, терминални състояния и медико-социални проблеми. Полагат се и палиативни грижи за болни, чието състояние не се влияе от методите на съврементата медицина. Основната цел на тези грижи е контрол на болката и психологическа, социална и духовна помощ.

Хоспис „Добролюбие” е създаден по проект „Институциализиране на хоспис, чрез реформа в сферата на медико-социалните услуги” и е дъщерно дружество на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски”.

Източник: novjivot.info