С усмивка от ранна заран добрата баба закичи с мартенички малки и големи в СОУ „П.Р. Славейков“ в Кърджали. Тя не пропусна нито една класна стая, а след обиколката си Баба Марта се озова в двора на училището, където бе запален традиционният огън, който малчуганите да прескочат за здраве. Тя им разказа интересни поверия, първа прескочи огъня и помогна на по-неуверените също да го направят.

Първокласници поздравиха обществения посредник на община Кърджали Расим Муса за Баба Марта, закичвайки го с голяма мартеница.Омбудсманът подари на всяко от децата книжка, снимка на класа, календарче и мартеница. Той почерпи гостите си с лакомства.

Младежите от ГЕРБ спазиха традицията да посрещат първия ден на март с жива мартеница. Те украсиха две дървета в центъра на града със символичните цветове бяло и червено, създавайки настроение в слънчевия ден. Девойка в народна носия даряваше минувачите с ръчно изработени от младежите мартеници с пожелание за здраве и късмет.

Жените социалистки и тази година изненадаха децата от неонотологично и детско отделение към МБАЛ“Д-р Атанас Дафовски“. Те ги закичиха с красиви мартенички и им пожелаха бързо оздравяване и да не ги спохождат болести. В неонотологичното отделение първата мартеничка получи и малкият Мерт, тежащ 1,500 кг.

СОУ „Отец Паисий“ посреща първи март с хиляди лястовици – бели, зелени, червени.

Идеята е на учителя по изобразително изкуство Иван Стойчев. В началото той е мислил да украси само горните два етажа, но когато и колегите му се завъртват във вихъра със своите ученици, вече решава, че всички прозорци на училището ще „посрещнат“ лястовиците на Баба Марта, а цветовете им ще бъдат част и от украсата за националния празник.

За празника Баба Марта възпитаниците от  Детски и младежки парламент  към Обединен детски комплекс(ОДК) Кърджали изненадаха служителите на приходната агенция в Кърджали. Заедно с мартеничките, данъчните получиха и наричания за здраве, успешна година, плодородие и късмет.

Акцията бе част от инициативата на младите хора „Честита Баба Марта“, в рамките на която те са изработили над 1 000 мартеници. Част от тях възпитаниците на ОДК подариха на възрастните хора от хоспис „Добролюбие“ и Дома за възрастни хора. С мартенички бяха зарадвани и децата от Дом „Майка и дете“ и Дневен център „Надежда“. Специални мартениците с цвета на българския трикольор учениците от Детски и младежки парламент ще подарят на 3 март на кърджалийци по случай националния празник.